ILMAINEN TOIMITUS PAKETTIAUTOMAATTIIN YLI 100€ TILAUKSILLE

Judo kimono – miten valita ja huoltaa judo varusteet

Judossa tarvitaan vähemmän varusteita kuin monessa muussa urheilulajissa, koska tarvitaan vain judo kimono. Sen takia on erittäin tärkeää valita oikean kokoinen judogi.

 

Tässä artikkelissa käsitellään miten valita judogi ja miten sitä huolletaan.

 

Judo uniform

 

Mikä on judo kimono ja mistä se on saanut alkuunsa?

 

Monet aloittavat judokat ja heidän vanhempansa kutsuvat judogia kimonoksi. Mutta se on väärin.

 

Vaikka judogi on saanut alkunsa kimonosta, sitä kutsutaan nimellä – JUDOGI. Judogi on perinteinen asu, jota käytetään judon harjoittelussa ja kilpailuissa. Seuraavaksi vähän judogin historiasta:

 

Jigoro Kano, joka on judon perustaja, teki ensimmäisen judogin kimonosta ja toisista Japanin budolajien vaatetuksista n. 20. vuosisadan vaihteessa. Sellainen oli ensimmäinen judogi.

 

Ajan kuluessa judogissa on tapahtunut monia muutokset, jotka koskevat puvun materiaalia ja leikkausta. Judogin hihat ja housut ovat muuttuneet pidemmiksi, perinteisessä judogissä käytettiin valkaisematonta puuvillaa, joka nykypäivänä valkaistaan. Siitä huolimatta on judogi hyvin lähelle sitä, mitä käytettiin 100 v. sitten.

 


Judo uniform

 

Mistä koostuu judogi ja miten tehdä oikea valinta?

 

Judogi koostuu kolmesta osasta: takki (uwagi), housut (shitabaki tai zubon) ja puuvillainen vyö (obi).

 

Perinteisesti judogi on valmistettu puuvillasta. Riippuen käyttötarkoituksesta (treeni, kilpailu) voi judogin materiaalin tiheys merkittävästi erota.

 

Takin ylempi osa, kaulus ja hihat ovat valmistettu tiheämmästä materiaalista, koska sen täytyy kestää suurempaa kuormitusta.

 

Yleensä myös housujen polviosat ovat tiheämmät, jotta ne olisi kestävämmät. Jokaisella judogin osalla, jopa takin kauluksen takaosalla, on oma nimi.

 

Judo uniform

 

Yleisimmät virheet, joita tehdään ostaessa:

 

Ostetaan karate kimono.

Koska kyseessä on kamppailulaji, osa ihmisistä ei ajattele gi:n tiheyttä.

 

Judogi eroaa karategistä tiheyden ja kudoksen puolesta. Judogi on merkittävästi tiheämpää, kuin karategi. Judokat katsovat karategitä kuin lakanaa.

 

Ostetaan oikean kokoinen judogi (joka pesun jälkeen kutistuu)

On erittäin tärkeä muistaa, että judogi voi ensimmäisen pesun jälkeen kutistua jopa 3 cm. Jonka takia olisi hyvä valita sellainen koko, jossa hiha ylettyvät n. 3 cm ranteen ylitse.

 

Judogin täytyy olla oikean kokoinen. Ei saa olla liian lyhyt, eikä liian pitkä, muuten harrastaminen on erittäin epämukavaa.

 

Pitäisi myös päättää, millaisella tiheydellä judogin haluaa. Monella brändillä on jopa lapsille judogit erilaisilla tiheyksillä. Lapsille, jotka ovat vasta aloittaneet judon parissa, sopii judogi tiheydellä 180 – 350 grammaa.

 

Isommille lapsille ja harrastajille sopii judogi, jonka tiheys alkaa 400 grammasta. Kisoihin osallistuville sopii judogi tiheydellä 650-750 grammaa (approved malli).

 

Järkevintä on kysyä valmentajalta millainen judogin tiheys sopisi sinulle. Valmentaja tietää, millainen judogi sopii parhaiten sinun käyttötarkoitukseen.

 


Judo uniform

 

Miksi vyövärit eroavat judokaiden välillä?

 

Judossa vyöväri näyttää osaamisen. Ensimmäinen vyöväri on valkoinen.

 

Judogin pakkaukseen kuuluu vyö, vyö sidotaan vetämällä vyö kaksi kertaa vyötärön ympäri ja sitten eteen sidotaan solmun. Oikeaoppinen sitominen vaatii hieman harjoittelua.

 

Miksi judokat käyttävät erivärisiä judogitä kisoissa?

 

Jokaisella kehittyneemmällä judokalla pitää olla kisoissa valkoinen ja sininen judogi.

 

Judogit ovat eri värisiä sen takia, että tuomarit ja yleisö pystyisivät paremmin erottaa ottelijat toisistaan painin aikana.

 

Judo uniform

 

Mikä on IJF Approved judogi?

 

IJF Approved judogi (erikoinen koko, materiaalin tiheys jne.), joita ammattilaisurheilijat käyttävät kisoissa, ovat ankarasti säänneltyjä International Judo Federation:in (IJF) säännöillä.

 

Nämä säännöt määrittävät myös takin, housujen ja hihojen pituuden ja leveyden. IJF Approved judogin merkki on punainen brodeeraus ja sen täytyy olla takissa, housuissa, sekä vyössä.

 

IJF Approved judogit ovat sertifioituja ja jos judogin tarkistaja löytää epäkohtia, voi hän diskata urheilijan.

 

Kilpailujen aikana käytettävä judogin täytyy olla puhdas eikä siinä voi olla mitään kulumisen merkkejä. Perinteisesti miehet eivät käytä paitaa judogin alla. Naisilla on annettu lupa käyttää valkoista t-paitaa judogin alla.

 


Judo uniform

 

Millaista judogia käyttää treeneissä?

 

Judo treeneissä voi käyttää valkoista tai sinistä judogia.

 

Valkoinen on perinteinen väri, jota yleensä käytetään treeneissä, koska se sopii paremmin judon ja Japanin kulttuuriin perinteisiin.

 

Japanista ei löydy todennäköisesti yhtäkään judokaa, joka käyttäisi sinistä judogia omassa treenisalissa. Japanilaiset käyttävät sinistä judogia vain kansainvälisissä kisoissa.

 

Judo uniform

 

Miten judogita huolletaan?

 

Ensimmäisen pesun jälkeen judogi voi kutistua jopa 3 cm. Todennäköisesti niin tapahtuu, jos pesee judogin liian kuumalla vedellä. On tärkeää noudattaa pesuohjeessa annettuja pesulämpötiloja.

 

Judogi pitäisi pestä aina erillään. Värillisiä vaatteita tai vyötä ei suositella pesemään samanaikaisesti juodogin kanssa, koska ne saattavat päästää väriä ja lopputuloksena on värillinen judogi! Sellaista voi sattua jopa ammattilaisille.

 

Judogi pitäisi huoltaa ainakin kerran viikossa. Puku olisi hyvä myös silittää. Huoltamalla judogin takaat sille hyvän ulkonäön, sekä suojaat sitä hajuilta ja homeelta.

 

Yleensä lasten judogit kestävät, kunnes täytyy ostaa suurempi koko. Aikuisten judogi kestää melko pitkään, riippuen siitä, miten useasti treenaa ja miten paljon puku on käytössä.

 

Mitä muita varusteita judokat tarvitsevat?

 

Judoka tarvitsee judogin lisäksi: sandaalit, juomapullon, treenikassin tai repun, pyyhkeen, t-paidan yms. Mahdollisesti myös polvi- ja kyynärpääsuojia.

 Judogin ostaminen

 

Jos etsit itsellesi sopivaa judogia, katso Budopunktin nettikaupan judogi valikoima tai tule katsomaan meidän myymäläämme osoitteessa Artelli 7, Tallinn. Myymälässämme saat tarvittaessa apua asiantuntevilta myyjiltä ja voit sovittaa pukuja löytääksesi sopivan judogin sinulle.

 

Jos pidit artikkelista paina “tykkää” ja jaa kaverille.

Palautteesi on meille tärkeää.