ILMAINEN TOIMITUS PAKETTIAUTOMAATTIIN YLI 100€ TILAUKSILLE

Nyrkkeilyhanskat – millaiset sopivat minulle (+ hyödyllisiä vinkkejä)

Taistelulajien ja samalla myös nyrkkeilyhanskojen historia ulottuu muinaiseen Egyptiin. Ensimmäiset kamppailulajien harrastajat olivat sotilaita, joiden tehtävä oli suojella faaraota. He tarvitsivat menetelmää, jolla harjoitella. Silloiset sotilaat käyttivät aluksi vain käden ympärille sidottavaa, noin viiden metrin pituista sidettä.

 

Nyrkkeilyhanskat syntyivät kuitenkin vasta 1900-luvun alussa, kun nyrkkeilijöiden päävammat muuttuivat Thaimaassa niin yleisiksi, että iskuja oli alettava pehmentää. Kyseiseltä aikakaudelta peräisin olevat hanskat olivat suuremmat kuin nykyisin, ja ne oli täytetty esimerkiksi heinällä tai hevosen jouhilla.

 

Nykyään nyrkkeilyhanskat ovat kuitenkin kehittyneet merkittävästi ja kaupoissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Helpottaaksemme valintaasi olemme laatineet lyhyen yhteenvedon nyrkkeilyhanskoista sekä vinkeistä, jotka kannattaa ottaa huomioon niiden ostossa ja käytössä.

 

Poksikindad


Millaiset nyrkkeilyhanskat ovat ja mitä eri tyyppejä on olemassa?

 

Nykyaikaiset nyrkkeilyhanskat on täytetty vaahtomuovilla ja testattu koneellisesti. Niiden on tärkeää vaimentaa ihmiseen kohdistuvaa iskuvoimaa aivotärähdyksen ehkäisemiseksi ja ihon sekä leukaluun suojaamiseksi. Nykyään on olemassa saksalaiset TopTen-olympianyrkkeilyhanskat. Klassinen nyrkkeilyhanska on standardisoitu niiden mukaan. Samanlaisia hanskoja käytetään myös potkunyrkkeilyssä.

 

On olemassa hanskoja, jotka on tarkoitettu erityisesti käsityöskentelyyn, mutta on myös paljon thainyrkkeilyhanskoja, jotka ovat hieman litteämmät ja vahvistettu käsiä suojaavalla osalla, jolla torjutaan jalkapotkut. Iskulajit jaetaankin kahteen luokkaan, pelkkään käsityöskentelyyn sekä käsien ja jalkojen yhteistyöhön. Myös hanskojen rakenne perustuu tähän jaotteluun.

 

Nyrkkeilyhanskoja valmistetaan aidosta nahasta ja keinonahasta. Ne ovat yhtä kestäviä, mutta nahkahanskat ovat kalliimmat. Yleinen sääntö hanskojen valinnassa on, että tavallisiin treeneihin kannattaa valita painavampi hanska kuin kilpailuihin. Kilpailuhanska painaa kevyemmillä kilpailijoilla 10 unssia ja raskaammilla 12. Treeneihin otetaan painavammat hanskat, sillä ne ovat suuremmat eivätkä kädet tärähdä niin kovasti. Suuremmilla hanskoilla on myös helpompi suojata itseään.

 

Poksikindad


Mitä tulisi huomioida nyrkkeilyhanskojen ostossa ja käytössä?

 

Hanskan alla on aina oltava nyrkkeilyside tai nyrkkeilyhanskan alushanska useammastakin syystä. Se ensinnäkin suojaa kämmenluita ja rannetta. Lisäksi hiki imeytyy siteeseen, ja siteen voi pestä. Nyrkkeilyhanskoja ei voi pestä.

 

Käsisiteitä on kahdenlaisia: hieman joustavampia ja täysin tavallisia puuvillaisia. Useimmiten hanskan alle halutaan kuitenkin ohuempi side, sillä se on mukavampi. Eri taistelulajeissa ne ovat eripituisia, esimerkiksi thainyrkkeilyn käsiside on 5 m pitkä. Toinen mahdollisuus, joka auttaa täyttämään nyrkkeilyhanskan, on sisähanska. Nyrkkeilyhanska ei saa missään tapauksessa tuntua liian löysältä kädessä.

 

Nyrkkeilyhanskoja on myös mitoiltaan ja leveydeltään erilaisia sekä eripituisille käsille tarkoitettuja. Hanskan on istuttava hyvin kädessä. Naisilla nyrkkeilyhanskojen käytössä on tärkeää myös se, että kynnet on leikattu lyhyiksi, sillä muuten ne rikkovat hanskat. Hanskoja tulisi ehdottomasti sovittaa ennen ostoa.

 

Poksikindad


Mitä nyrkkeilyhanskojen huollosta tulisi tietää?

 

Yleinen virhe on se, että nyrkkeilyhanskat unohdetaan puhdistaa. Onneksi nykyaikaiset hanskat ovat enimmäkseen hikeä hylkiviä eivätkä päästä sitä vaahtomuovin sisään. Hanskoja ei kuitenkaan koskaan saa jättää treenien jälkeen suljettuna kassiin, vaan ne tulee avata ja laittaa kuivumaan.

 

Nyrkkeilyhanskat voi pestä sisältä myös joko saippualla ja vedellä tai erityisellä nyrkkeilyhanskojen puhdistusaineella. Hanskat tulisi aina myös pukea oikealla tavalla, sillä muuten niiden saumat voivat ajan mittaan repeytyä.

 

Lisäksi on varmistettava, että hanskan peukalon ja etusormen välissä oleva nauha on varmasti kiinni. Se ehkäisee peukalovammoja. Nyrkkeilysäkin kanssa harjoiteltaessa on käytettävä erityistä säkkihanskaa tavallisen nyrkkeilyhanskan sijaan. Säkkihanska on pienempi, materiaali on karkeampaa ja kestää voimakkaampia iskuja. Säkkihanskan materiaali ja rakenne onkin tarkoitettu käsien suojelemiseen. Tavallinen nyrkkeilyhanska on tarkoitettu vain pariharjoitteluun.

 

Poksikindad


Laadimme yhteenvedon tärkeimmistä tekijöistä, jotka tulee ottaa huomioon nyrkkeilyhanskojen valinnassa

 

Sparraushanskan tarkoituksena on suojata sekä nyrkkeilijää itseään että harjoittelukumppania. Siksi hanskan täytemateriaali on pehmeämpää, ja vuorausta on muovattu tasaisesti hanskan tyynyksi, jolloin kontakti käden ja vastustajan kehon välillä on pehmeämpi.

 

On erittäin tärkeää kysyä neuvoa oman seuran valmentajalta ennen hanskojen ostoa. Hänellä on pitkä kokemus, ja hän osaa opastaa sinua hanskojen painon valinnassa. Valmentajalla on usein omat vaatimuksensa sparraushanskojen painon suhteen, joten hänen suosituksensa tekevät treenausolosuhteista tasavertaiset kaikille.

 

Painota aina oston yhteydessä, tarvitsetko kilpailu- vai treenihanskoja.
-Jos tarvitset kilpailuhanskoja, sinun on tiedettävä, millaiset ovat hanskan painoa koskevat vaatimukset.
-Jos tarvitset harjoitteluhanskoja, sinun on tiedettävä, mitä urheilulajia varten; sparraus vai säkkitreenaus; aloittelijan/edistyneen taso jne.

 

Arvioidut sparraushanskakoot painon mukaan:

 • alle 45 kg: 8 – 12 oz
 • 45 – 68 kg: 12 – 14 oz
 • 68 – 80 kg: 14 - 16 oz
 • yli 80 kg: 16 – 18 oz

 

Arvioidut säkki-/fitnesshanskan koot painon mukaan:

 • alle 45 kg: 6 – 8 oz
 • 45 – 68 kg: S/M
 • 68 – 80 kg: L/XL
 • yli 80 kg: L/XL

 

 

Poksikindad


Kuinka pitkä nyrkkeilyhanskojen käyttöikä on?

 

Yhtä selkeää vastausta on hankala antaa, sillä kyseessä on monen tekijän yhteisvaikutus. Hanskojen käyttöikä riippuu niiden käyttötiheydestä, huollosta ja materiaalista sekä harjoittelun tasosta. Yleensä se on 1–3 vuotta. HUOM! Ammattiurheilija voi kuluttaa myös aidosta nahasta valmistetun hanskan 3 kuukaudessa täysin riekaleiksi. Siksi harjoittelun tiheys on melko tärkeä tekijä.

 

Aloittelijan ja edistyneen hanskan kesto on erilainen, sillä kyseisten tasojen edustajien iskulujuus ja tekniikka ovat erilaiset. Jo treenattu nyrkkeilijä kuluttaa hanskaparin huomattavasti nopeammin, sillä hänen tehonsa ja tekniikkansa ovat korkeammalla tasolla. Sen vuoksi ensimmäiseen nyrkkeilyhanskapariin ei kannata kuluttaa satoja euroja, vaan valita optimaalinen hinta-laatusuhde perustotuuksien oppimiseen. Jos olet riittävän innostunut urheilulajista ja haluat siirtyä seuraavalle tasolle, voit jo sijoittaa aidosta nahasta valmistettuihin kalliimpiin hanskoihin.

 

Arvioi harjoitteluasi. Jos harjoittelet suurimman osan ajasta nyrkkeilysäkin kanssa, kannattaa ehdottomasti käyttää säkkihanskoja. Ei ole järkeä ostaa kalliita sparraushanskoja, jos niitä käytetään vain kerran viikossa.

 

Mitä sparraushanskalle tapahtuu, jos sitä käytetään liikaa säkkiharjoitteluun? Erityisesti 14 ja 16 unssin hanskojen saumat eivät kestä, ja hanskan vuoraus hakkautuu kirjaimellisesti litteäksi. Jos lähdet sparraamaan tällä "litteällä" hanskalla, se voi kostautua kivuliaasti sekä käsillesi että kumppanille, jos hanskassa ei ole riittävää pehmustusta.

 

Jos siis otat riskin ja harjoittelet sparraushanskoilla paljon myös säkillä, varaudu siihen, että niiden käyttöikä on huomattavasti tavallista lyhyempi. Jos sparrausta ja säkkiharjoittelua on yhtä paljon, suosittelemme ehdottomasti aidosta nahasta valmistettuja hanskoja, joiden pitäisi materiaalin ominaisuuksien puolesta kestää pidempään.

 

Lyhyesti sanottuna hanskan kesto riippuu siitä, miten kohtelet hanskapariasi ja millä tavalla harjoittelet. Muista, että on normaalia, että nyrkkeilyhanskat kuluvat säännöllisessä käytössä. Sinähän käytät niitä lyöntivälineenä!

 

 

Poksikindad

 

Miten nyrkkeilyhanskoja huolletaan?

 

Käytä jokaisen treenin jälkeen viisi minuuttia hanskojesi tarkastamaan. Siitä on hyötyä myös omalle hyvinvoinnillesi.

 

 • Ota hikiset hanskat pois urheilukassista ja anna niiden kuivua.
 • Käytä luonnonmukaisia puhdistusaineita. Muussa tapauksessa heikkolaatuiset kemikaalit muodostavat hien ja lian kanssa yhdisteitä, jotka lisäävät tulehdusriskiä.
 • Älä jätä hanskoja suoraan auringonvaloon ja lämmönlähteiden lähelle. Lämmin ilma edistää epämiellyttävän hajun muodostumista ja bakteerien kasvua. Muista, että hienhajua aiheuttavat bakteerien toiminnan jäämät. Mitä voimakkaampi haju, sitä enemmän on bakteereja, jotka tuhoavat hanskasi ajan mittaan.
 • Kuumuus voi myös kutistaa hanskoja. Lämpötilan vaihtelut voivat pitkällä aikavälillä vahingoittaa hanskoja.

 

Thainyrkkeilyhanskojen erityispiirteet

 

Thainyrkkeily vaatii huomattavasti enemmän liikettä ja monipuolisempia teknisiä otteita kuin perinteinen nyrkkeily. Siksi myös hanskat tulee valmistaa nämä erityispiirteet huomioon ottaen. Niissä keskitytään vielä enemmän vuorauksen tasaiseen jakautumiseen ja kämmenselän vahvistettuun suojaan.

 

Hanskat ovat lisäksi joustavammat parempaa tarttuvuutta (grip) varten, mikä mahdollistaa kämmenen avautumisen enemmän iskujen ”pyydystämiseksi”. Monissa malleissa on myös lisätyynyt kämmenen kohdalla.
Nyrkkeilyhanskojen ostaminen

 

Jos olet ostamassa nyrkkeilyhanskoja, tutustu Budopunktin verkkokaupan nyrkkeilyhanskavalikoimaan. Jos sinulla on kysymyksiä, kirjoita meille osoitteeseen info@budopunkt.fi. Tervetuloa myös liikkeeseemme.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, valitse ”Tykkää”, ja jos se saattaisi kiinnostaa myös ystäviäsi, valitse ”Jaa”.

 

Palautteesi on meille erittäin tärkeää!