ILMAINEN TOIMITUS PAKETTIAUTOMAATTIIN YLI 100€ TILAUKSILLE

Nyrkkeilysäkki – miten valita sopiva? (suosituksia valintaan + 3 harjoitusta)

Jos olet päättänyt aloittaa nyrkkeilyn, muttet osaa valita sopivaa nyrkkeilysäkkiä, älä huoli! Olemme laatineet avuksesi lyhyen yhteenvedon erilaisista nyrkkeilysäkeistä sekä valintaohjeen.

 

Mikä on nyrkkeilysäkki?

 

Nyrkkeilysäkki on täytetty säkki, joka on suunniteltu iskuvoiman ja -tarkkuuden sekä kestävyyden harjoitteluun. Ennen nyrkkeilysäkit täytettiin oljilla, mutta nykyään säkit täytetään perinteisesti tekstiilijätteellä. Käytössä on myös pehmeämpiä nyrkkeilysäkkejä, jotka on täytetty vaahtomuovilla. On olemassa myös säkkejä, jotka täytetään vedellä tai hiekalla.

 

Poksikott


Millaisia nyrkkeilysäkkejä on olemassa?

 

Ripustettavat nyrkkeilysäkit jaetaan puolestaan pystysuoriin ja vaakasuoriin malleihin. Pystysuorat säkit on tarkoitettu suoriin ja kaareviin iskuihin. Vaakasuorat on tarkoitettu yläiskujen ja alta tehtävien, esimerkiksi polvipotkujen harjoitteluun.

 

Toinen tyyppi on pystyssä seisovat säkit. Kyseisen nyrkkeilysäkin alaosassa on osasto, joka täytetään hiekalla tai vedellä. Säkki kiinnitetään jalustaan vaimennusputkella tai jousella, jotta se antaisi periksi iskulle ja pysyisi vakaana. On olemassa myös ihmiskehon muotoisia säkkejä. Kyseisiä säkkejä käytetään tarkkuuden ja koordinaation harjoittelemiseen, iskuvoimaa harjoitellaan suuremmilla ja painavammilla säkeillä.

 

Poksikott


Nyrkkeilysäkkityypit

 

Nyrkkeilysäkit voidaan jakaa kolmeen luokkaan: heavy bag eli niin sanottu kattoon ripustettava säkki, seisovat säkit ja nopeuspallot. Tarkastellaan eri tyyppejä tarkemmin:

 

Ripustettava nyrkkeilysäkki eli heavy bag

Yleisin tyyppi, jonka olet nähnyt varmaan monissa taistelulajien treenisaleissa (MMA, thainyrkkeily, klassinen nyrkkeily jne.).

- Riittävän suuri ja monipuolinen säkki iskujen ja potkujen harjoitteluun sekä kyynärpäillä että polvilla – kaikki perustekniikan elementit.

*Säkin täytemateriaalista riippuen sisältö on joko pehmeämpää tai kovempaa.

 

Pitkä (ns. banaani) nyrkkeilysäkki

- Soveltuu seuraaviin urheilulajeihin: MMA, thainyrkkeily, potkunyrkkeily

- opii juuri niille, jotka haluavat käyttää säkkiä sekä iskuihin että potkuihin. Pitkä säkki ei heilu niin paljon ja on siksi vakaampi. Juuri MMA ja thainyrkkeily ovat urheilulajeja, joissa tällaisesta säkistä on paljon hyötyä. Voit harjoitella suurintaa osaa teknisistä iskuista säkin kanssa.

 

Kartionmuotoinen nyrkkeilysäkki eli angled heavy bag

Kartionmuotoinen säkki on tarkoitettu erityisesti leukakoukkujen ja vartaloiskujen harjoittelemiseen.

Kartionmuotoisen säkin yläosa on leveämpi sekä raskaampi ja alaosa ohuempi ja kevyempi. Se on valmistettu niin, että nyrkkeilijä voi niin sanotusti mennä säkin alle ja harjoitella koukkuja. Tavalliset tasaisen suorat säkit eivät anna vastaavaa mahdollisuutta.

- Suositellaan, jos haluat omistaa vain yhden nyrkkeilysäkin, jossa on muutamia erityisiä lisäominaisuuksia. Kyseisen säkin kanssa voi kuitenkin harjoitella myös muita iskuja.

HUOM! Angeled heavy bag voi olla myös molemmista päistä kartionmuotoinen.

 

Pisaranmuotoinen eli teardrop-nyrkkeilysäkki

- Ainutlaatuinen pisaranmuotoinen säkki eri kulmista tapahtuvien iskujen ja koukkujen harjoitteluun. Tämäntyyppinen säkki sopii paremmin potku- ja thainyrkkeilijöille.

- Säkin avulla voit yhdistää polvipotkujen ja leukakoukkujen harjoittelun.

 

Seisovat nyrkkeilysäkit eli free standing bags

- Soveltuu seuraaviin urheilulajeihin: Taekwondo, kungfu, karate

- Sopivat yleensä kotikäyttöön, kun nyrkkeilysäkin ripustamiseen kattoon ei ole tarpeeksi tilaa.

- Seisovia nyrkkeilysäkkejä ei yleensä löydy kovin usein nyrkkeilysaleista, koska kovemmassa iskussa säkki siirtyy (jos hiekalla tai vedellä täytettävä säiliö ei ole riittävän suuri).

 

Kyseisen säkkityypin suurimmat edut:

- Säkkiä voidaan siirtää/se voidaan poistaa, jos sitä ei käytetä.

- Kattoon tai seinään ei tarvitse porata aukkoja kiinnittämistä varten.

- Kehonmuotoiset säkit jäljittelevät ihmiskehoa, joten iskuja voi harjoitella melko todenmukaisesti. ”Kehon” pituus on yleensä myös säädettävissä, jotta voi harjoitella sekä pidemmän että lyhyemmän ”vastustajan” kanssa.

 

Päärynäpallot

Välttämätön harjoitteluväline, joka auttaa harjoittelemaan ja kehittämään nopeutta/koordinaatiota/ajoitusta.

Päärynäpallon kanssa harjoittelun erityinen osa on rytmi. Jotta pallo pysyy jatkuvasti liikkeessä, se on saatava kiinni oikeaan aikaan.

Harjoittelun hyödyllisyys ilmenee myös käsien asennossa. Päärynäpallo auttaa nyrkkeilijöitä pitämään käsiä ylhäällä kasvojen edessä puolustautumisasennon harjoittelemiseksi vastustajan iskiessä.

Päärynäpallovarusteet koostuvat yleensä pallosta ja telineestä, joka kiinnitetään seinälle. Ostettaessa on varmistettava, sisältääkö teline myös leikarin, jolla pallo kiinnitetään erikseen.

 

Double end -päärynäpallo

Käytetään samalla tavalla kuin perinteisiä päärynäpalloja. Ero on pallon kiinnittämisessä katon ja seinän väliin. Mitä enemmän narua/hihnoja on kiristetty, sitä nopeammin pallo palaa iskun jälkeen.

 

Poksikott


Minkä perusteella nyrkkeilysäkki tulisi valita?

 

On olemassa ammattilaissäkkejä treenisaleihin sekä tavallisen käyttäjän nyrkkeilysäkkejä. Tavalliselle käyttäjälle tarkoitetut säkit ovat kevyempiä, ne voi kiinnittää helposti kuormahihnoilla ja käyttää kotona. Toinen tärkeä tekijä nyrkkeilysäkin valinnassa on sen paino. On myös poikkeuksia, mutta yleisenä sääntönä on, että nyrkkeilysäkin paino voisi olla noin puolet harjoittelijan painosta.

Lisäksi voi valita joko nahalla tai synteettisellä materiaalilla päällystetyn säkin. Nykyään suurin osa nyrkkeilysäkeistä on valmistettu synteettisestä materiaalista, joka on nykyaikaisten tekniikoiden ansiosta yhtä laadukasta kuin aito nahka, mutta hinnaltaan huomattavasti edullisempaa. Siksi niillä ei ole suoranaista etua toiseen verrattuna, ja materiaalimieltymys riippuu käyttäjän toiveista.

 

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon heavy bagin ostossa ja käytössä?

 

Nyrkkeilysäkki kiinnitetään kattoon erityisillä kiinnitystarvikkeilla, joita saa myös Budopunktin liikkeessä. Jos kiinnityksessä käytetään myös jousta, se vaimentaa iskua ja säkki pysyy paremmin paikoillaan. Nyrkkeilysäkillä tulisi olla tilaa lähimmästä seinästä tai muusta esteestä vähintään 50–60 cm, ihanteellinen etäisyys on 1 m.

 

Poksikott


Voiko nyrkkeilysäkin ostaa kotiin, vaikka ei olisi minkäänlaista aikaisempaa kokemusta nyrkkeilystä?

 

Ehdottomasti voi, sillä kun säkki on ostettu, on todennäköistä, että kiinnostut siitä, mitä säkin kanssa voi tehdä. Voit mennä treeneihin ja opetella siellä tekniikat ja jatkaa sen jälkeen harjoittelua kotona. Jos nyrkkeilystä kiinnostunut haluaa ostaa nyrkkeilysäkin, kannattaa neuvotella Budopunktin myyjien kanssa. Heidän kanssaan voit selvittää, millainen on sinulle sopivin säkki.

 

Poksikott


Mitkä ovat yleisimmät nyrkkeilysäkkien käyttöön liittyvät virheet?

 

Ensimmäinen sääntö on, että ensimmäistä iskua ei saa koskaan lyödä täydellä voimalla. Monet lyövät heti täydellä voimalla ja vahingoittavat rannetta. Ensin on kokeiltava rauhallisemmin, jotta ymmärrät, kuinka kovasta ja painavasta säkistä on kyse. Sen jälkeen voit käyttää enemmän voimaa.

 

Sinun on myös tunnettava tekniikka. Säkkiä ei saa koskaan lyödä löysällä nyrkillä, vaan nyrkin on oltava täysin jännittynyt sen osuessa nyrkkeilysäkkiin. Nyrkkeilysäkkiä ei myöskään saa lyödä ilman suojia. Myös aloittelijalla tulisi olla vähintään käsiside ihoa suojaamassa. Silloin tulee kuitenkin lyödä kevyemmin.

 

Poksikott


Miten nyrkkeilysäkkiä huolletaan?

 

Ripustettavien nyrkkeilysäkkien liitoskohdat on tärkeää tarkastaa. Säkkiä ylhäällä pitelevä karbiini voi ajan mittaan kulua, jolloin se on ehkä vaihdettava uuteen. Säkin sisällä oleva materiaali saattaa myös vajota säkin pohjaan, jolloin säkki on alta kivikova ja ylhäältä tyhjä.

 

Siihen auttaa, kun säkki käännetään silloin tällöin toisinpäin. Säkin sisältöä voi myös tasoittaa asettamalla sen vaakasuoraan maahan ja kävelemällä sen päällä. Säkki voidaan tarvittaessa pestä silloin tällöin saippuavedellä.

 

Seisovissa säkeissä on huomioitava, että alimmainen osasto on täytetty tasaisesti ja yläosaa paikoillaan pitelevät mutterit ovat lujasti kiinni. Jos ne jäävät auki, säkki alkaa heilua ja muuttuu epävakaaksi.

  

Jos olet ostamassa nyrkkeilysäkkiä, tutustu Budopunktin verkkokaupan nyrkkeilysäkkivalikoimaan. Jos sinulla on kysymyksiä, kirjoita meille osoitteeseen info@budopunkt.fi. Tervetuloa myös liikkeeseemme.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, valitse ”Tykkää”, ja jos se saattaisi kiinnostaa myös ystäviäsi, valitse ”Jaa”.

 

Palautteesi on meille erittäin tärkeää!