ILMAINEN TOIMITUS PAKETTIAUTOMAATTIIN YLI 100€ TILAUKSILLE

Vyöt

Tuotteet 1-15 / 83

Sivu
per sivu
Set Descending Direction
 1. Arawaza karatevyö
  alk. 4,00 €
 2. Wacoku BJJ vyö
  4,00 €
 3. Wacoku BJJ vyö
  4,00 €
 4. Ippon Gear Club judovyö
  alk. 4,00 €
 5. Wacoku BJJ vyö
  4,00 €
 6. Wacoku BJJ vyö
  4,00 €
 7. Arawaza karatevyö
  alk. 4,00 €
 8. Arawaza karatevyö
  alk. 4,00 €
 9. Ippon Gear Club judovyö
  alk. 4,00 €
 10. Ippon Gear Club judovyö
  alk. 4,00 €
 11. Ippon Gear Club judovyö
  alk. 5,00 €
 12. Phoenix Tornado Kids BJJ vyö
  5,00 €
 13. Phoenix Tornado Kids BJJ vyö
  5,00 €
 14. Phoenix Tornado Kids BJJ vyö
  5,00 €
 15. Ippon Gear Club judovyö
  alk. 5,00 €
Ladataan ...Lataa lisää ...

Tuotteet 1-15 / 83

Sivu
per sivu
Set Descending Direction

Vyöt kamppailulajeihin

Vöitä ei saa pestä pesukoneessa. Jopa yhdellä pesukerralla ompelukset saattavat purkautua, eikä vyötä saa enää sen jälkeen käyttää.

Yhteinen vyöväri jota käytetään valtaosassa kamppailulajeja on valkoinen, joka on aloittelijan vyöarvo.

BJJ vöissä on musta osa, johon merkitään valkoisilla raidoilla kehityskulkua.

Osa vöistä on WKF (World Karate Federation) tai JIF (International Judo Federation) sertifioitu. Sertifiointi vaaditaan joissain isommissa kisoissa.

 

Vöiden historia

Ensimmäisenä vyöarvojärjestelmän otti käyttöön Judon luoja Jigor Kana. 1918. Vuoden aikakauslehdessä „Judo“ hän kirjoittaa "loin vyöarvot jakaakseni aloittelijat kehittyneimmistä oppilaista."

Vyöarvot eivät ole kampailulajeissa yhteisiä, vaan jokaisessa lajissa ja jokaisella valmentajalla on oma järjestelmänsä oppilaiden tunnistamiseksi.

Aikaa myöten ovat eri koulukunnat ottaneet perusteiksi 5-10 kyu arvot ja 5-10 Dan arvot. Joitain poikkeuksia löytyy esim. joissain lajeissa voi saada jopa 15. Dan:ia lisäraitojen avulla.

Aluksi Kano antoi oppilaille mustia kangasvöitä kannetavaksi treenien aikana takin päällä. Silloin ei vielä käytetty pitkiä housuja, vaan käytettiin shortseja, jotka eivät ylettyneet polvesta pidemmälle. V. 1907 muuttui kangasvyö mustaksi vyöksi - Kuro Obi.

Karate on tänä päivänä ottanut mallia Judon vyöarvoista ja järjestelmästä. Inspiroiduttuaan Kodokanin taso järjestelmästä antoi Funakoshi Gichin, Shotokan karaten perustaja, v 1924. ensimmäisiä Dan-sertifiointeja. Okinawa saarella, karaten syntymäpaikalla, ei ollut vyöarvojärjestelmää. Okinawassa tutustuttiin vasta v. 1953 vyöjärjestelmään ja v. 1960 otettiin käyttöön Okinawa Karate liiton toimesta.

Nykypäivänä kun kamppailulajit ovat suosittuja lasten keskuudessa on otettu käyttöön ns. Lasten vyöarvot.

Koska vyöarvon ylennyksessä suuri osuus on psyykkisessä kehityksessä, jätettiin pitkä väli vyöarvon ylennyksissä, jotta oppilaat voisi kehittyä fyysisestä sekä henkisesti. Vyöarvon ylennyksessä kesti jopa kaksi vuotta. Nykypäivänä on saleja ja valmentajia, jotka väärinkäyttävät vyöjärjestelmiä saadakseen lisää rahaa oppilailta. Näissä saleissa voi saada uuden vyöarvon jopa alle kolmessa kuukaudessa. Sellaisia saleja kutsutaan “popcorn” kouluiksi.

Yhteenvetona vyöarvojärjestelmän on oppilaiden innoittamiseksi ja liiton opetuksien järjestelmällisyyden vuoksi.