Asiakaspalvelu: info@budopunkt.fi | puh. 0403-508091 (vain englanniksi) | ma-pe: 11-18

Budopunkt Budopunkt

Ostoskori on tyhjä.

Miten valita nyrkkeilysäkit?

Nyrkkeilysäkki on erinomainen apuväline, kun haluat harjoitella kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Ehkä oletkin jo harkinnut ripustavasi oman nyrkkeilysäkin kodin tyhjään huoneeseen tai autotalliin? Säkkiä hakkaamalla saisi hoidettua päivän kuntoilun sekä purettua turhat stressit terveellisellä tavalla. Lapsetkin viihtyisivät nyrkkeilysäkin kanssa touhutessa.

Kun nyrkkeilysäkin hankinta siirtyy ajatuksen tasolta käytäntöön, vastassa on monta tärkeää kysymystä: mikä on paras paino, kiinnitysmekanismi ja hinta nyrkkeilysäkille? Tässä artikkelissa vastaan näihin nyrkkeilysäkkejä koskeviin kysymyksiin 17 vuotta pitkän alan kokemukseni pohjalta.

Nyrkkeilysäkki Budopunktista alkaen 55€, sisältäen toimituskulut.

Nyrkkeilysäkki - erilaiset vaihtoehdot

Ennen kuin valitset nyrkkeilysäkin painon, tulee sinun pohtia sopiiko tarpeisiisi paremmin seisova nyrkkeilysäkki vai kattoon ripustettava nyrkkeilysäkki. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa, joten oikea valinta riippuu pitkälti omista tarpeistasi. Päätöstäsi helpottamaan listaan tässä erilaisten nyrkkeilysäkkien plussat ja miinukset.

Ripustettava nyrkkeilysäkki - Plussat

Parempi iskutuntuma
Ilmassa heiluva säkki auttaa parantamaan iskujesi ajoitusta, nopeutta ja tarkkuutta
Usein edullisempi vaihtoehto kuin seisova nyrkkeilysäkki

Ripustettava nyrkkeilysäkki - Miinukset

Asennus voi olla hankalaa ja katon on oltava tarpeeksi vahva, jotta nyrkkeilysäkki kestää paikallaan
Vaikea siirtää sen jälkeen kun nyrkkeilysäkki on kiinnitetty

Seisova nyrkkeilysäkki - Plussat

Helposti liikuteltava nyrkkeilysäkki: voit asettaa säkin mihin haluat ja siirtää pois tieltä, kun olet saanut treenisi tehtyä
Helpompi pystyttää kuin ripustettava nyrkkeilysäkki
Voidaan asettaa lattialle, jolloin treeni on vakaata ja turvallista

Seisova nyrkkeilysäkki - Miinukset

Ei yhtä tukeva, kuin ripustettava nyrkkeilysäkki. Iskut voivat liikuttaa säkkiä.
Usein kalliimpi hankinta, kuin perinteinen katosta roikkuva nyrkkeilysäkki

Nyrkkeilysäkki ja oikea paino

On myös tärkeää huomata, että nyrkkeilysäkin oikean painon valintaan vaikuttaa oma tasosi: Mitä enemmän kehityt nyrkkeilyssä, sitä vahvemman nyrkkeilysäkin tarvitset harjoitteluusi.

Hyvä nyrkkisääntö oikean nyrkkeilysäkin painon valintaan on, että nyrkkeilysäkin pitäisi painaanoin puolet omasta painostasi. Jos siis painat esimerkiksi 100kg, valitse säkki jonka paino täytettynä on noin 50kg.

Sääntöön on kuitenkin olemassa muutama poikkeus:

Jos olet jo edistynyt kamppailulajien harrastaja, saatat haluta painavamman nyrkkeilysäkin.

Jos iskuissasi on paljon voimaa, painavampi nyrkkeilysäkki voi sopia sinulle paremmin. Liian kevyt nyrkkeilysäkki saattaa liikkua iskujesi voimasta liikaa.

Nyrkkeilysäkin ja asentaminen

Nyrkkeilysäkki kannattaa ensisijaisesti asentaa seinään kiinnitettyyn kannattimeen. Seinään kiinnitetty kannatin on erittäin kestävä valinta, kun se on huolellisesti kiinnitetty seinään. On tärkeä varmistaa, että seinä kestää 20-50kg+ painoa sekä kovia iskuja ja että kiinnitys on tehty huolellisesti ja turvallisesti.

Jos et voi kiinnittää nyrkkeilysäkkiä seinään, kannatta hankkia seisova nyrkkeilysäkki. Seisova nyrkkeilysäkki on suunniteltu juuri kotikäyttöön, joten niitä et usein näe nyrkkeilysaleilla.

Yleisiä seisovan nyrkkeilysäkin ongelmia:

Viimsi Tigers spordisaal

Nyrkkeilysäkki kiinnitettynä ketjulla kattoon.
Dojo nyrkkeilysäkki Viimsi Tigers -salilla.

Nyrkkeilysäkki ja oikea korkeus

Raskailla nyrkkeilysäkeillä on heikkoutensa. Kun isket nyrkkeilysäkkiä hieman liian ylös, nyrkkeilysäkki pyörähtää ikään kuin itsensä ympäri eikä juuri tarjoa vastusta iskullesi. Jos iskusi osuu liian alas, tuntuu kuin hakkaisit tiiliseinää: raskasta ja epätodellista harjoittelua. Kun lyöt nyrkkeilysäkkiä juuri oikeaan kohtaan, eli “heikkoon kohtaan”, nyrkkeilysäkki hyppää takaisinpäin ja antaa lyönnillesi oikean vastuksen.

Nyrkkeilysäkin “heikon kohdan” eli oikean lyöntikorkeuden pitäisi olla noin silmiesi tasossa, kun seisot normaalissa nyrkkeilyasennossasi. Budopunktin Dojo-nyrkkeilysäkeissä on merkki oikean lyöntikorkeuden kohdalla. Jos oikea kohta siis mietityttää, ripusta säkki merkkiä silmällä pitäen. Voit aina säätää korkeutta uudelleen, jos kohta ei olekaan oikea.

Garant

Dojon nyrkkeilysäkkejä Garant Gym -salilla.

Nyrkkeilysäkki ja oikea tila

Mitä enemmän nyrkkeilysäkin ympärillä on tilaa, sitä parempi. Tämä pätee erityisesti raskaisiin katosta roikkuviin nyrkkeilysäkkeihin.

Nyrkkeilysäkin ympärillä tulisi olla vähintään 1,5 metriä, jotta sen ympärillä voi kunnolla treenata. Jos haluat harjoitella myös potkuja, tarvitset vielä enemmän tilaa.

Voit harjoitella nyrkkeilysäkillä, vaikka nyrkkeilysäkin ympärillä ei olisikaan vähintään 1,5 metriä joka puolella, mutta mitä enemmän tilaa sitä parempi. Tilaa pitäisi olla tarpeeksi ainakin kahdella puolella.

Nyrkkeilysäkki ja harjoittelu

Nyrkkeilysäkkiä saa hakata kovaa, jotta voima ja nopeus kehittyy. Säännöllisessä harjoittelussa tärkeitä ovat myös oikea tekniikka sekä varusteet. Varmista, että sinulla on laadukkaat ja turvalliset nyrkkeilysäkkihanskat. Voit myös harjoitella tavalliset nyrkkeilyhanskat käsissä, mutta huomaa että niiden pehmuste saattaa kulua säkkiharjoittelussa ajan mittaan. Jos nyrkkeilyhanskojen pehmuste kuluu, ne eivät välttämättä ole enää turvalliset sparraushanskat nyrkkeily- tai muay thai -treeniin. Suojaa ranteesi ja nivelesi käyttämällä käsisiteitä hanskojen sisällä.

Yleensä nyrkkeilysäkkitreeni sisältää 3-4 harjoituskierrosta, joista jokainen on kestoltaan noin 2-3 minuuttia pitkä. Kierrosten välissä voi pitää 30 sekunnin tauon. Kierroksen aikana nyrkkeilysäkkiä hakataan tauotta ja tasaisesti.

Nyrkkeilysäkki ja Budopunkt

Osta laadukas nyrkkeilysäkki nyt meiltä Budopunktista. Meillä nyrkkeilysäkin hinta on edullinen ja toimitus nopea ja ilmainen. Olemme myyneet nyrkkeilysäkkejä jo 17 vuoden ajan, joten olemme todellisia alan asiantuntijoita. Meihin voit siis luottaa!

Nyrkkeily- ja kuntosaleille tarjoamme mahdollisuutta hankkia kustomoituja nyrkkeilysäkkejä salin logolla. Ota yhteyttä ja kysyy lisää: nils.neemre@budopunkt.fi!

Kirjoittanut Igor Neemre

Igor on pitkän linjan kamppailulajien harrastaja sekä asiantuntija ja perustanut Budopunktin vuonna 1997. Hän on entinen karateammattilainen, valmentaja ja urheilulääketieteen tuntija.